Nieuws

Covid-19 gevolgen

Door de huidige corona situatie is het chartervaren even verleden tijd.
Voorlopig moeten we een beetje afstand houden van elkaar. Dit is niet makkelijk te realiseren aan boord van een traditioneel zeilschip.

Met je schatje in het netje

Wil je graag met familie/gezin of huishouden op vakantie in eigen land, dan is dit je schip.
Door de bescheiden afmetingen van het schip mag ik zonder matroos varen.
Ikzelf heb een eigen verblijf met sanitair aan boord. Zo kunnen we de noodzakelijke afstand in acht nemen.
Wil je meer info over een familie-vakantie aan boord deze zomer?
Bel of schrijf me dan.

Groetjes van schipper Olaf en blijf gezond, het begint met heerlijke buitenlucht.

Plannen komend seizoen

In mijn vorige bericht stond dat de Zuiderzee niet meedoet aan de Sail Amsterdam 2020. Dit gaan we een beetje aanpassen

Ga je mee met de sail-in of de sail-out?

Op woensdag 12 augustus varen vijftig tall ships, afkomstig van over de hele wereld, over het Noordzeekanaal Amsterdam binnen. Een intocht van kop naar staart van maar liefst 12 kilometer. Een fantastische event wat je zeker niet mag missen. De entourage van de Sail-in is uniek. Vanaf mijn schip kan je de schepen bijna aanraken. De enorme windjammers met de matrozen in de ra’s. De intocht wordt aangevoerd door de Clipper Stad Amsterdam. Inscheping ‘s ochtends in de omgeving van Spaarnwoude.
Je bent rond 17.00 uur weer terug. Het programma is inclusief koffie/thee/koek ontvangst; lunch en drankjes.
Prijs per persoon € 125,- (incl. btw) Via de knop “Stel een vraag” kan je je belangstelling kenbaar maken. Dan stuur ik je het gehele programma toe.

Ook tijdens de sail-out gaan we mee. Deze dag kost € 100,- per persoon. Ga via “Stel een vraag” naar meer informatie


Kom je slapen aan boord, midden in de bruisende haven van West?

Slaapschip Oerol 2020

Van vrijdag 12 tot woensdag 17 juni is de Zuiderzee weer beschikbaar als hotel-schip in de haven van Terschelling tijdens de Oerol.
De kosten inclusief ontbijt bedragen € 60,- per persoon per nacht.
Schrijf je in via deze link.

Geen Sail 2020 voor Zuiderzee

Van 12 t/m 16 augustus 2020 is het weer de week van de Sail in Amsterdam.
Ik heb besloten om niet te gaan deelnemen maar gewoon lekker te zeilen op het Wad of IJsselmeer.

In 2020 is Zuiderzee Zeilen bij Sail Amsterdam

Wil je met vrienden, familie, kennissen mee op avontuur? Vraag dan nu een voorstel aan via “Stel een vraag”


Nieuwe thuishaven

De kogel is door de kerk. De Zuiderzee krijgt een nieuwe thuishaven. We gaan liggen in de binnenhaven van Monnickendam. Deze haven is afgesloten door het leuke bruggetje de Langebrug. Omgeven door leuke zaakjes zoals een Toko, cafés en een ijssalon. We liggen straks in het historische hart van Monnickendam.

Belangrijke overwegingen waren dat het toiletgebouw met de douches voor dames en heren direct naast het schip zijn. De goede en snelle verbinding met Amsterdam is natuurlijk ook geweldig. Vanaf 1 juli 2019 definitief.

Formule 1 de Grand Prix van Zandvoort

Het ziet er naar uit dat Zandvoort begin mei 2020 de Grote prijs F1 weer mag organiseren. Die week zal de Zuiderzee in Haarlem liggen als hotel-boot voor Grand Prix bezoekers. Vanaf de ligplaats in Haarlem is het 5 minuten lopen naar het station. De trein doet er dan nog 10 minuten over om Zandvoort te bereiken. Ik heb plaats voor 12 personen.

Fluitend naar het komende vaarseizoen

Gespot vanaf het Paard van Muiden

Eindelijk aan het staartje van de winter begint het toch weer te kriebelen. Vorig jaar was de Zuiderzee lang in onderhoud op de werf en deze winter mocht ze rustig in Muiden overwinteren. Er is altijd wel werk maar het meeste gaan we doen als de eerste voorjaarswarmte komt.

Binnenhaven Monnickendam

Wellicht gaat de Zuiderzee dit jaar van thuishaven veranderen. Er komt een mooi plekje vrij in de binnenhaven van Monnickendam. Het is even afwachten hoe het bruggetje past bij het in en uitvaren.

Festival “Into the great wide open” op Vlieland

Wat zijn de plannen voor komend seizoen?
In ieder geval weer plezier en genieten. We gaan aan het begin van het seizoen meedoen aan de Pieperrace te Volendam. Dan krijgen we dag en weekendtochten tot en met juni. In de zomervakantie periode wil ik een aantal weken op de Wadden zijn en blijven. lekker droogvallen en eilandjes bezoeken. Festivals zoals Oerol en Into the…. zijn nog te boeken.

Happy hour in de haven van Hoorn

We gaan er weer een mooi jaar van maken.
Graag tot ziens en van harte welkom aan boord.

Vaarseizoen mooi op gang

Eindelijk weer eens een bericht over de Zuiderzee.
De Zuiderzee is voortvarend aan haar vaarseizoen 2017 begonnen. Inmiddels hangt de gewonnen eerste prijs van de Pieperrace in het dagverblijf, hebben we alweer talloze dagtochten achter de rug en vele gezellige weekenden aan boord gevierd.
Ook zijn we net terug van een weekje Wadden met als hoogtepunt natuurlijk weer het droogvallen.

droogvallen bij het Franse GaatjeWe staan op het punt te vertrekken richting Oerol 2017. De Zuiderzee blijft dit jaar de gehele periode op Terschelling. Er varen twee groepen mee; de eerste vanuit Muiden en de tweede groep vanuit West terug naar Muiden.
Op de Zuiderzee facebookpagina zal ik een dagelijks verslag doen van ons verblijf in West.

varen op het MarkermeerWat zijn we nog van plan dit vaarseizoen? De maanden juli en augustus zijn al aardig rond met boekingen, hoewel er doordeweeks hier en daar nog wel een dag of avondtocht bij kan. In augustus gaat de Zuiderzee na afloop van een weekje Wadden twee weken lang via het Lauwersmeer terug binnendoor via de kleine wateren naar het zuiden.

Oerol vaarseizoen 2017, zuiderzee is erbij In september is het weer tijd voor dagtochten van bedrijven en voorbereiding op de eventuele deelname aan de strontrace die in de herfstvakantie van start gaat.
De strontrace is een intense prestatierace/tocht van Workum naar Warmond en terug. Dit alles zonder gebruik te maken van motor en/of moderne navigatiemiddelen. Het lijkt me een enorme leuke uitdaging.
Na dit avontuur (het bestaat nog) gaan we naar de werf, waar het onderwaterschip onder handen genomen gaat worden. Dan is het vaarseizoen wel zo een beetje ten einde.
Nu zijn de maanden weer aangebroken dat de kachel lekker warm bromt en het schip als bed en ontbijt (B&B) gehuurd kan worden in Muiden, Weesp, Haarlem of Amsterdam.
Ik hou jullie op de hoogte weer via de sociale media zoals twitter, instagram en facebook, te vinden hier op mijn website

droogvallen met een tjalk

Dat is het even voor nu. Geniet de zomer en pak die mooie dagen.
Het liefst met mij op de Zuiderzee.

Groetjes en wellicht tot ziens aan boord

Schipper Olaf

Winter 2017 rustige tijd

Afgemeerd in Amsterdam tijdens de winterHet is nu winter 2017. Hartje winter en het vriest dat het kraakt.
De Zuiderzee is in rustige afwachting van het nieuwe vaarseizoen. Met oud en nieuw was ze nog verhuurd aan een groep uit Bordeaux, die genoten hebben van de onlangs ingebouwde kachel. Buiten was het koud en naar en binnen warm en gezellig.
somykachelOp de afbeelding zien jullie de ombouw die voorkomt dat de kachel omvalt en je kan ook handdoeken en dergelijke drogen.

Inmiddels stromen aardig wat aanvragen voor zeiltochten binnen en er staan alweer een vijftigtal vaardagen op de agenda.
Tijdens het gehele Oerol festival is de Zuiderzee verhuurd en aanwezig in de haven met festival-gangers.
Ben je er ook? Kom dan gezellig even langs.

Wat zijn zoal de plannen?
We beginnen dit jaar met de deelname aan de Pieperrace bij Volendam begin april. Dit kan je beschouwen als de opening van het vaarseizoen. De gasten die de Zuiderzee hiervoor geboekt hebben willen vooral plezier hebben. Nou, dat gaat lukken.
We gaan weer veel varen richting de wadden om zoveel mogelijk droog te vallen en dit jaar wil ik meer richting het oostelijke wad.
Ook willen we de kant van Zwartsluis/Kampen op.
We gaan ook weer dagtochten met catering varen en dan vooral de plaatselijke eilanden bezoeken.
In het najaar staan weer wat wedstrijden op de rol en dan gaan we weer overnachtingen in de steden aanbieden.

Momenteel is er rust en onderhoud.
Een flinke lijst “to do” dingen moet afgewerkt worden en onze eigen accu gaan we ook opladen.

Mocht je aan een vakantie denken of een weekendje weg of zomaar een dag of een avond lekker varen en op het water zijn. Klik dan op de link “Stel een vraag” en vul je gegevens in. Dan vertel ik je graag meer over de mogelijkheden.

De Zuiderzee groet al zijn volgers en toekomstige gasten en wenst u een behouden vaart.

Mooie snor voor de boeg

Bontekoe 2016 Hoorn

bontekoe raceDe Bontekoe regatta is een zeilwedstrijd voor charterschepen en traditionele vissersschepen, op het Markermeer bij Hoorn.

De race wordt het laatste weekend van oktober gehouden ter afsluiting van het zeilseizoen, dat voor charterschepen in april is begonnen met de z.g. Pieperrace bij Volendam. De race wordt reeds sinds 1992 georganiseerd en begint steeds op vrijdagavond, waarna op zaterdag en zondag gevaren wordt voor het klassement. Door de grote verscheidenheid aan deelnemers (klippers, tjalken, schouwen, botters en kwakken) geeft de race ook een mooi overzicht van Nederlands varend erfgoed. Zowel op zaterdag, als op zondag, wordt er een Olympische baan gevaren.

Zaterdagmiddag worden er op de steiger t-shirts e.d. verkocht, er is muziek, vishapjes van Leen Parlevliet en er wordt een creatieve wedstrijd georganiseerd. Verder zijn er natuurlijk ook steigeractiviteiten.

Het Bontekoefeest begint om 21.00 uur in de Loods met de traditionele schippersborrel, gevolgd door het optreden van een band. De Bontekoerace wordt zondagmiddag afgesloten in De Loods met de prijsuitreiking.

De Zuiderzee wil dit jaar graag meedoen en samen met jullie een gezellig, leuk en spannend weekend beleven. Op vrijdagavond staat er na 19.00 uur een soepje klaar voor de mensen met trek. Verder maken we op zaterdagavond een stamppot maaltijd klaar. En we verzorgen uiteraard ontbijt en lunch.

Altijd al aan een zeilrace willen meedoen? Je hoeft zelf geen ervaren zeiler te zijn om deel te nemen aan dit Bontekoe weekend.
De bemanning neemt je graag onder haar hoede.

Datum:
Inschepen op vrijdag, 28 oktober 2016 vanaf 19.00 uur in Hoorn. Of je vaart donderdag al mee vanuit Muiden naar Hoorn. Kunnen we al een beetje oefenen.

Afvaarthaven:  Muiden op donderdag om 12.00 uur. Vanaf vrijdag; Hoorn

Prijs:
€ 100,- p.p. all-in (inclusief scheepshuur, maaltijden en drank, inschrijvingsgeld.  Uitgaven aan de wal zijn voor eigen rekening)

Mocht je maar één dag kunnen, dan kan dat ook maar liever niet. We hebben twee dagen jullie hard nodig met de wedstrijden.

Wat neem je mee:
Goed humeur, slaapzak, zeil/regenkleding, warme kleding, thermische onderkleding, stevig schoensel.

Schrijf je snel in want er zijn maar 13 plaatsen beschikbaar. op=op

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Oerol overnachting 2016

oerol overnachtingOerol overnachting

Wat is nou leuker dan een  Oerol overnachting  op een traditioneel zeilschip in het centrum van de haven? De Zuiderzee ligt tijdens de Oerol 2016 op Terschelling als hotelschip. Je kan heerlijk relaxen aan boord of op dek met zitkussens en genieten van de havengeluiden om je heen. Laat dat eilandgevoel maar binnen.
Leuke mensen ontmoeten en mooie betaalbare Bed & Breakfast tijdens het Oerol festival? Het kan op de Zuiderzee. 12 bedjes aan boord verdeeld over twee ruimtes. Slaapzak en tandenborstel meenemen is het enige waar je aan hoeft te denken.

Prijs inclusief ontbijt: € 40,- per persoon per nacht. Minimaal 2 nachten boeken.
We varen er op 7 juni naar toe en vertrekken weer op 15 juni. Je kan/mag gratis mee overvaren. Je betaald alleen voor je overnachtingen. Kitesurfmateriaal kan meegenomen worden.
Doe ikzelf ook.

Wees er snel bij want vol=vol

Bel of mail voor meer info.

Zuiderzee-oerol-facebookpagina

Sail Amsterdam, Zuiderzee is erbij

In 2020 is Zuiderzee Zeilen bij Sail AmsterdamSail Amsterdam 2015

Vorig jaar augustus was het  zover en hebben we weer kunnen genieten van al die prachtige zeilende tall-ships. Sail Amsterdam is het grootste publieksevenement van Nederland. Sail vindt eens in de 5 jaar plaats en in 2020 vindt de 10e editie plaats. Tijdens de editie in 2015 vormde de Amsterdamse IJhaven vijf dagen lang het decor voor een levendig programma vol muziek, cultuur en nautische rijkdom. Er waren talloze schepen te bewonderen.

Schipper Olaf had de Zuiderzee net overgenomen en er was nog niet genoeg zelfvertrouwen om zich in die grote drukte op het IJ te storten. Wel was hij werkzaam op andere schepen en zo de nodige ervaring opgedaan voor de komende jaren.

Sail Amsterdam 2020

De tiende editie van Sail Amsterdam gaat van start in augustus 2020, als een enorme vloot van grote schepen en diverse andere speciale vaartuigen over het IJ varen voordat ze vlakbij het stadscentrum aanmeren.  Tijdens SAIL kun je je onderdompelen in de magie van het maritiem nautisch erfgoed en meer leren over de rijke historie van onze zeevaart en havens, die nog steeds belangrijk zijn voor de Nederlandse economie. Er zijn diverse grote en kleine evenementen rondom de IJhaven te bezoeken en je kunt zelfs een kijkje nemen aan boord van oude en nieuwe schepen.

In 2020 gaat de Zuiderzee deelnemen en zal twee maal per dag uitvaren om de schepen van dichtbij en vanaf het water te bekijken.  Een tocht aan boord van de Zuiderzee biedt je niet alleen een geweldig zicht op de imposante windjammers en Tall Ships, maar je zit ook nog eens eerste rang bij het vuurwerk en natuurlijk bij het gehele spektakel. Zo wordt je niet alleen toeschouwer, maar ook onderdeel van het gehele evenement. Er zijn leuke mogelijkheden wat betreft de catering en we zorgen ervoor dat alle wensen vervult worden.

Je kan nu al via “Stel een vraag” je belangstelling opgeven.