Schipper van de tjalk

Tjalk baas

schipper Olaf, trotse tjalk eigenaarHallo, Ik ben schipper Olaf Roselaar, sinds 2015 de trotse bezitter van deze traditionele,  gezellige tjalk.

Hoe kwam het zover dat ik het zeilen op deze oude platbodems zo’n belangrijke plek in mijn leven heb gegeven?

De wortels van mijn carrière als charter schipper liggen in een vroeg verleden. Toen ik acht jaar was kocht mijn vader een opvouwbare zeilkano met zwaarden. Ik was gelijk verkocht. Niet alleen het knutselen aan, maar ook het zeilen met was voor mij geweldig.
Al snel werd deze kano ingeruild voor allerlei andere zeilende vaartuigen. En vanuit mijn woonplaats Zandvoort was ik één van de eerste bezitters van een Hobie 14, een catamaran voor het betere brandingswerk. Op de lagere school gingen wij als afsluiter een weekend weg met een tjalk. Toen is het al begonnen.

Jarenlang wedstrijdzeilen, instructie gevend en vakantie vierend zwierf ik de nationale wateren af. Door werk en verplichtingen niet echt in staat om deze liefhebberij echt voor de volle 100% te beleven. Sinds 2001 kwam er echter nog een grote aanvulling op de watersportliefhebberij bij; de schipper ging kitesurfen. Net vader geworden, vond ik mijzelf  nog jong genoeg, om deze tak van sport te gaan leren. En met succes, inmiddels erkend kitesurf-instructeur en internationaal bereisd naar allerlei exotische kitesurf-oorden beleef ik tot op heden mooie avonturen.

Toen in 2009 een grote reorganisatie bij mijn toenmalige werkgever werd aangekondigd, was ik er als de kippen bij om mijn leven een ommezwaai te geven. Binnen de bruine vloot werd ik als matroos  opgeleid en wijs gemaakt met allerlei historische schepen en bijbehorende technieken. Dit beviel zo goed dat ik besloot voor het grootvaarbewijs te gaan en misschien wel zelf te gaan schipperen. Deze droom is nu uitgekomen.

Er verliepen jaren voordat deze watersporter in hart en nieren zijn echte droom verwezenlijkte: schipper/eigenaar van een mooi historisch zeilschip. Varen met groepen mensen die altijd met een grote glimlach van boord gaan.
Mijn doel is altijd iedereen het zo goed mogelijk na de zin te maken en ze ook nog wat bij te brengen. Zoveel mogelijk zelf laten doen qua zeilen van het schip.

Hartelijk welkom aan het roer van 45 ton zeilplezier.


Historie
  |  Het Schip